avondvierdaagse oosterhout

Pas op voor teken!

Je kunt ze amper zien, maar toch moet je ze serieus nemen: teken. Controleer je kind na afloop van iedere Avond4daagse-etappe goed op teken. Hoe doe je dit? En wat moet je doen als je een teek bij je kind ontdekt?

Waarom zijn teken gevaarlijk?

In de meeste gevallen is een tekenbeet onschuldig. Eén op de vijf teken is besmet met de ziekte van Lyme. Als je door een besmette teek bent gebeten, kun je deze vervelende ziekte krijgen. Hoe sneller je de teek verwijdert, hoe kleiner de kans is dat de ziekte optreedt.

Waar komen teken voor?

Teken zitten in grassen en struiken. Ze leven in bossen, weilanden en parken. Het zijn kleine zwarte spinnetjes die bijna niet opvallen. Goed verstopt wachten ze totdat hun prooi, mens of dier, voorbij komt om zich vast te klampen en bloed op te zuigen. Een tekenbeet is niet altijd te voorkomen. Zeker niet bij kinderen die enthousiast aan het wandelen zijn. Controleer je kind na afloop van iedere Avond4daagse-etappe daarom goed op teken. Het is trouwens raadzaam om je kind in de lente en zomer, na buiten te zijn geweest, iedere avond te controleren op teken. Teken kunnen ook in tuinen voorkomen.

Hoe herken je een teek?

Als teken nog niet zijn volgezogen met bloed, dan zijn het kleine bruin-zwarte spinnetjes van maar een millimeter of 2 groot. Je herkent een teek als een klein zwart stipje in de huid. Is de teek volgezogen, dan zwelt deze op en wordt het een grijs balletje.  

Zo controleer je jouw kind op teken

Teken kunnen op het hele lichaam zitten. Uit recent onderzoek blijkt dat tekenbeten bij kinderen vaak op het hoofd en in de nek voorkomen. Maar ook kunnen teken zich verschuilen op warme plekken van ons lichaam, zoals liezen, oksels en knieholtes. Loop deze plaatsen samen met je kind goed na. Kijk ook goed achter de oren en in het haar. Kun je het moeilijk zien, gebruik dan een vergrootglas. Vergeet ook de kleding niet. Op witte kleding kun je teken beter zien dan op donkere kleding. Stop de kleren die je kind heeft gedragen na iedere Avond4daagse-etappe in de was. Teken kunnen namelijk een tijd overleven in kleding. Trekt je kind deze kleding de volgende dag weer aan, dan kan een teek alsnog toeslaan.   

Wat als je kind is gebeten door een teek?

Verwijder de teek zo snel mogelijk. Gebruik bij voorkeur een tekentang (verkrijgbaar bij de drogist) of een pincet. Gebruik geen ontsmettingsmiddel als jodium, want dan kan de teek zijn inhoud uitspugen en is de kans op besmetting met de ziekte van Lyme juist groter.

– Pak de teek met de tekentang zo dicht mogelijk op de huid beet.

– Trek de teek rustig uit de huid.

– Ontsmet de plek waar de teek zat met wat alcohol of jodium.

– Noteer de datum van de tekenbeet en houd de plaats waar je kind door de teek is gebeten drie maanden in de gaten. Bij twijfel kun je dan altijd terugvinden wanneer je kind ook alweer was gebeten.

Wanneer naar de huisarts?

De eerste drie maanden nadat je kind is gebeten door een teek moet je de plek waar de teek heeft gezeten in de gaten houden. Ga naar de huisarts als de huid rond de plaats verkleurt (een rode kring of vlek die groter wordt). Houd ook in de gaten of je kind klachten heeft. Krijgt je kind in de eerste paar weken na de tekenbeet klachten als koorts, spierpijn, pijn in gewrichten, hoofdpijn of extreme vermoeidheid, ga dan naar de huisarts. Neem klachten na een tekenbeet altijd serieus.

Meer wandeltips

Al ingeschreven?

Heb jij je nog niet ingeschreven om mee te lopen met de Oosterhoutse Avondvierdaagse? Doe het vandaag nog!